Tydzień dla zdrowia
Ostatni tydzień był dla 2A bardzo owocny. Atmosfera i tematy sprzyjały efektywnej pracy. Przeprowadzono cykl zajęć edukacyjnych na temat zdrowego odżywiania i wykonano plakaty promujące wartości odżywcze warzyw i owoców. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa oraz ciemny chleb zamiast bułek, a także picie soków czy wody zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe.
Dzieciaki chętnie dzieliły się wiedzą na temat różnego rodzaju przetworów i sposobów ich przygotowania, a degustacja domowych smakołyków sprawiła największą radość.
Podjęliśmy temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Uczniowie już wiedzą, że dzięki niemu mają oni siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. W ramach „zdrowego śniadania” uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych przygotowując zdrowe, własnoręcznie wyciskane soki.